Doen!

doen

Onder deze naam vind je in iedere nieuwsbrief één van de door ons gebruikte, inspirerende werkvormen die we graag met je willen delen: voor jezelf, een collega, je team, of leerlingen. Deze keer:

‘Good practice’ als inspiratie
Ken je dat? Dat je aan het vertellen bent over iets leuks of bijzonders wat je hebt meegemaakt en dat je weer helemaal in de stemming komt van dat moment? Of dat je een leuke herinnering te binnen schiet en je vervolgens zit te glimlachen?

Maar, dat kan natuurlijk ook andersom.

Een ervaring van Yvonne: Ik heb een periode gekend in mijn werk waarin ik, wanneer ik thuis kwam, mijn partner vertelde wat er (nu weer) mis was gegaan op mijn werk, waar ik ontevreden over was en wat er veranderd moest worden volgens mijn zienswijze. Niet alleen met m’n partner, maar ook met vrienden en collega’s ging het voornamelijk over wat mij frustreerde. Met alle gevolgen van dien voor mijn energie en inspiratie (en niet alleen voor die van mij!).’Dat wat je aandacht geeft groeit’ weet ik inmiddels. En als ik terugkijk naar de bovenstaande situatie klopt het dat mijn frustratie alleen maar groeide.
Inmiddels ervaar ik het anders nu ik in mijn gesprekken en mijn denken meer aandacht besteed aan waar ik tevreden of blij over ben.

Als we je nu vragen: ga eens terug naar een moment in jouw werk in de afgelopen twee weken waar je tevreden over bent of waar jij je goed bij voelde. Neem daar zo heel even de tijd voor en ga er echt even voor zitten, al is het maar een minuut. Beleef het weer zoals het toen was en ben je bewust van wat maakt dat je er zo tevreden over bent!
Merk maar eens op wat dat met je stemming doet en met je energie.

Je kan dus ook van je eigen ‘good practice’ gebruik maken om in een positieve energie te komen door je te richten op leuke, belangrijke en inspirerende momenten die je hebt meegemaakt. Zo ook op het moment dat je je buigt over een probleem en daar in vastloopt. Een andere energie en stemming kunnen leiden tot een andere kijk op de dingen die zich voordoen en daarmee tot andere resultaten. Eventuele problemen gaan er niet door weg, maar komen  wel in een ander daglicht te staan!

Tijd vrij maken

Waar besteed jij over het algemeen de meeste aandacht aan? En hoe doen jullie dat binnen jullie team? Waar gaat de meeste aandacht naar toe en wat groeit er daardoor?
In hoeverre zijn jullie op de hoogte van elkaars ‘good practices’? Hoeveel aandacht is er voor wat goed gaat en waar tevredenheid over is? En hoe verhoudt zich dat tot de aandacht voor wat minder goed gaat?

Ongetwijfeld worden er veel ervaringen en ideeën met elkaar uitgewisseld. In de wandelgangen, pauzes en in overleg zal er gesproken worden over succeservaringen en zal er enthousiasme gedeeld worden over bepaalde werkvormen of ontdekkingen. Ook in duobanen en vaksecties zal er goed gebruik gemaakt kunnen worden van elkaars ideeën en werkwijzen.

En hoe inspirerend kan het zijn om zulke ‘succesuitwisselingen’ binnen een team te organiseren, bijvoorbeeld door er tijd voor vrij te maken op vergadermomenten of op werkmiddagen.
Daarbij hoeft het niet alleen te gaan over vernieuwende ideeën en ervaringen, soms zijn het juist de dingen die iemand al heel lang doet die behoren tot de ‘good practice’. Want, zoals het oplossingsgericht denken aangeeft: “als iets goed gaat en naar alle tevredenheid werkt, doe er dan vooral meer van!”

Het is dus heel waardevol om bewust te zijn van wat goed werkt, zodat dat kan groeien.

Een werkvorm:

  • Maak groepen van 3 à 4 personen.
  • Wissel met elkaar ervaringen uit aan de hand van de vraag:

Als je terugdenkt aan de afgelopen twee weken, over welke momenten ben je dan tevreden en krijg je weer energie als je er aan terugdenkt?
Dit kan iets zijn wat nieuw is voor jou, maar ook iets wat je al langer doet en voor jou heel goed werkt.
N.b. Neem een situatie waarin jij degene bent die iets heeft gedaan of gecreëerd waar je tevreden over bent.

  • Geef aan wat maakt dat dat voor jou goed werkt.
  • Vervolgens besluit elke groep welke ‘good practice’ gedeeld gaat worden met het hele team.

Wellicht zijn er middelen in de school waarop de verschillende ‘good practices’ te verzamelen en terug te vinden zijn. Zo wordt de ‘schat aan ervaringen’ beter zichtbaar.

Aandacht besteden aan dat wat goed gaat levert broodnodige energie op!

This entry was posted in Nieuwsbrief and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>